Csapadékvíz szikkasztás

Csapadékvíz helybeni elszikkasztása

A csapadékvíz megfelelő elvezetése fontos. Egy kiadósabb esőzéskor a víz ne a házba, garázsba follyon beflé, ezzel károkat okozva.  

Bekötési lehetőség esővíz csatornára nagyon kevés helyen lehetséges.

A csapadékvíz bekötését a szennyvízcsatorna rendszerbe egyetlen szolgáltató  sem engedélyezi, az illegális rákötéseket ködfejlesztő berendezéssel és kamerás ellenőrzésekkel igyekszik felderíteni.

Valamit mégis kell kezdeni a tetőről és a burkolt felületekről összegyűlt csapadékkal, ha nem gyűjtjük az esővizet, akkor szikkasszuk!

A talajszint alatt szikkasztott esővíz tovább tárolódik a talajban! Környezetünk szempontjából telken belüli szikkasztás a legmegfelelőbb módja a csapadékvíz kezelésének!

Szikkasztókat méretezni kell. 

A méretezés alapja a helyi záporok gyakorisága és intenzitása. A magyar előírásoknak megfelelően általában az adott területre 10 perc alatt 1-, 2- vagy 4-éves visszatérési periódusonként lehullott maximális csapadékösszegek értékeit kell figyelembe venni. A mértékadó csapadékmennyiségen kívül a talaj vízáteresztő-képességi együtthatóját (m/s) , valamint a csatlakozó felület nagyságát (m2) és a lefolyási tényezőt is figyelembe kell venni a mértezésnél. (A nagyobb felületek tervezésnél talajmechanikai vizsgálatot és mélyépítő tervező segítségét célszerű igénybe venni.)

Csapadékvíz szikkasztó elhelyezésének alapelvei:

  • az épülettől és fák gyökérzetétől legalább 5 méteres védőtávolságra
  • a szikkasztási sík a talajvízszint felett legalább 1 méterrel legyen
  • gyalogos forgalom esetén a földtakarás legalább 30 cm
  • gépjármű forgalom esetén a földtakarás legalább 60 cm (a felület lehet burkolt)
  • a szikkasztót 200 g/m2 geotextíliával kell burkolni
  • nagy vízgyűjtő terület esetén célszerű több szikkasztót építeni